Geboorte

Op 9 augustus 2020 begonnen de eerst tekenen te komen dat de geboorte aanstaande was. In de ochtend daalde de temperatuur meer dan een halve graad. Luna heeft een lage temperatuur van zichzelf, de daling was niet groot, maar wel heel duidelijk. 9 augustus is de sterfdag van de vader van Marjet, we gaan dan altijd uit eten met de hele familie. Twijfel alom om de geplande bbq bij ons wel door te laten gaan. Uiteindelijk wel gedaan, immers Luna kent iedereen goed, dus daarvan geen stress. Ze was enorm onrustig en op zichzelf. Ondanks de hitte vond ze de werpkist een goed plek om te vertoeven.

De nacht van 9 op 10 augustus hebben Erwin en ik elk een halve nacht bij haar geslapen. Achteraf was Marjet om half vijf nog wakker geweest van een plofje, ze had nog gekeken, niets te zien, waarschijnlijk het eerste vruchtwater. Rond kwart voor zes vond Luna dat we naar buiten moesten, twee dikke drollen en een plas en snel weer naar binnen. Ineens zag Marjet haar poging doen om haar achterste te bereiken, vreemd dat kon ze immers niet meer. Maar ziedaar, de eerste pup werd geboren om 6:15, een teefje. Helma zou helpen met de bevalling, dus snel haar gebeld dat de eerste pup er was. Voordat ze in Donderen was, was het tweede teefje ook al geboren! De derde liet langer op zich wachten, de kleinste man van de in totaal 10 pups. Rond half vijf was de laatste pup geboren, waarna nog wat achtergebleven placenta’s werden uitgeperst. Enkele familieleden en Henri keken mee via de webcam en konden op deze manier ook alles volgen. Zelfs Manne keek mee!

Hieronder vind je foto’s van de bevalling. Daar onder stellen we iedere pup aan je voor.


Pup1 – Teefje Maike v.d. Donderesch

Pup 1 is om 6:15 uur met placenta als eerste geboren. Ze woog 289 gram.


Pup 2 – Teefje Mira v.d. Donderesch

Pup 2 is om 6:55 geboren zonder placenta. Ze lag in een stuitligging en woog 278 gram.


Pup 3 – Reutje Minne v.d. Donderesch

Pup 3 is om 9:35 geboren met placenta. Even wachten dus na nummer 2. Hij lag in stuit en woog 224 gram en was daarmee de lichtste.


Pup 4 – Teefje Metta v.d. Donderesch

Pup 4 is om 9:50 uur geboren met placenta in stuitligging. Ze woog 260 gram.


Pup 5 – Reutje Molle v.d. Donderesch

Pup 5 is om 10:52 uur geboren met placenta in stuitligging. Hij woog 252 gram.


Pup 6 – Reutje Manno v.d. Donderesch

Pup 6 is om 11:35 geboren zonder vlies en placenta in stuit. Hij woog 270 gram.


Pup 7 – Reutje Mink v.d Donderesch

Pup 7 is geboren om 13:05. We weten niet of de placenta erbij zat, want we waren druk om hem even op gang te helpen. Hij woog 278 gram.


Pup 8 – Reutje Menno v.d. Donderesch

Pup 8 is geboren om 14:00 uur zonder placenta. Hij woog 275 gram.


Pup 9 – Teefje Mirre v.d. Donderesch

Pup 9 is om 14:45 geboren zonder placenta. Ze woog 309 gram.


Pup 10 – Reutje Melle v.d. Donderesch

Pup 10 is als laatste geboren om 16:22 uur in het vlies met placenta. Hij woog 257 gram.


Het hele nest bij elkaar.