Week 1

Week 1 begon met heel veel hitte. De langste warmste hittegolf gemeten in Nederland. Dat hebben we geweten. Luna had het zwaar, 10 puppy’s voeden, herstellen en dan ook nog eens zo heet. Alles was nieuw, de kist kwam ze nauwelijks uit, de pups mochten niet alleen gelaten worden. Soms snel een plas en een poep en snel weer naar binnen. Het wegen vindt Luna super interessant.

Op woensdag 12 augustus werd het zo warm dat het niet meer te doen was in onze woonkamer. De temperatuur zakte nauwelijks en de zon die brandde op de ramen. In de middag waren Luna en de pups zo onrustig dat we een verhuizing van de kist hebben gedaan. Naar de koelste plek waar ze konden staan, de hal, waar het ook nog zo’n 29 graden was. Luna koelen op een koelmatje, met natte doeken en koele flessen. Gelukkig vond Luna het allemaal prima en keerde de rust weer wat terug.

Puppies drinken bij Luna op een warme dag

Donderdag 13 augustus…. wat een gedoe! In de ochtend had een pup een dik oog. Snel de dierenarts gebeld om 8 uur, begin van de middag kon ik komen. Na een uur was het oogje zo dik dat ik alsnog met spoed naar de dierenarts gegaan ben. Een ontsteking, waar is nog niet te zien, immers de pups hebben de oogjes nog dicht. Toen ik de kleine met kistje en al op de grond zette om te betalen, brak het oogje door en kwam er wat pus vrij. Schoonmaken en een antibiotica kuurtje van 5 dagen. Thuis bij het wegen knapte het helemaal open, Erwin schrok er zo van dat hij bijna de pup liet vallen… Daarna kwam de pus gelukkig niet terug.

Om Luna goed in de gaten te kunnen houden temperatuurde ik haar regelmatig. De temperatuur was hoger dan voor de geboorte, maar dat is normaal. De temperatuur steeg gedurende de dag, dus toch maar even contact met de dierenarts. Gelukkig kon ik 1,5 uur later terecht, maar wat een stress, Luna werd steeds apathischer, ik kreeg nauwelijks reactie. Maar wel de pups netjes verzorgen, drinken, plasjes en poepjes opruimen, zo bijzonder om te zien. Bij de dierenarts was de temperatuur gestegen naar 41,5. De uiers voelden op dat moment nog normaal, maar waren wel verdacht rood. Ze kreeg extra vocht onderhuids uit voorzorg met een beetje calcium, pijnstiller/koorts verlagend middel en een antibioticakuur. Gelukkig knapte ze in de loop van de avond wat op.

Vrijdag 14 augustus, de dierenarts wilde Luna nog een keer zien om zo goed te kunnen beoordelen hoe het ging en een plan te maken voor het weekend. Om zeker te zijn dat het geen baarmoederontsteking is, werd er een echo gemaakt. Deze zag er niet verdacht uit gelukkig. Het uierpakket was allemaal rood en nu was er een verdenking van uierontsteking, vanwege een harde plek tussen twee tepels. De ingezette medicatie zou hiervoor voldoende moeten zijn.

Zaterdag 15 augustus, eindelijk de eerste tekenen van herstel. Luna wou graag naar buiten en dook op de kop in de gaten onder de hedera. Een plek waarvan ze voor de geboorte dacht, hier ga ik mijn nest maken. De temperatuur zakte nu eindelijk naar normalere temperaturen en het eten gaat ook iets beter. Om de muggen buiten de kist te houden een klamboe opgehangen, het is zo net een wiegje. De pups blijven er goed uit zien en zijn tevreden aan het slapen na het drinken.

Zondag 16 augustus. Vandaag de nageltjes van de pups geknipt. De borstpartij van Luna is erg gevoelig en dan die scherpe nageltjes dat is echt niet fijn. Ze deden het allemaal braaf. Vandaag ook geboorte aangifte gedaan bij de Raad van Beheer. De namen van het tiental zijn als volgt:

  • Mira van de Donderesch
  • Maike van de Donderesch
  • Metta van de Donderesch
  • Mirre van de Donderesch
  • Menno van de Donderesch
  • Manno van de Donderesch
  • Mink van de Donderesch
  • Minne van de Donderesch
  • Melle van de Donderesch
  • Molle van de Donderesch

Welke pup welke naam krijgt is nog niet bekend. Wel weten we dat ons meisje Mirre van de Donderesch gaat heten!

We waren aardig kapot van de extra zorg en warmte zodat we de planning hadden vroeg te gaan slapen. Daar dachten Luna en de pups anders over. Om half elf toen de pups aan het drinken waren, werden ineens twee pups geel, beetje vreemd. Marjet had gelijk door dat de ontsteking doorgebroken was en het gele spul pus moest zijn. Luna op de rug tussen twee handdoeken en ontsmetten maar. Nadien de pups die vies van de etter waren gewassen, daar ging ons plan om vroeg naar bed te gaan.

De nacht van zondag op maandag was een hel, Luna wilde niet dat de puppy’s gingen drinken, de borstpartij was te gevoelig. Als we haar hielpen en de pups een voor een aanlegden ging het goed. Maar ja dat wel om de twee uur zo’n beetje!

Pupje ligt lekker bij Luna, of zou ze troosten?